Nieuws

Marktkramers in de bloemetjes

8 juli 2024

De marktkramers die elke week de Kouter omtoveren tot gezellige bloemenmarkt werden zelf eens in de bloemetjes gezet tijdens de prijsuitreiking Toontje Verstuyft.

Het is een jaarlijkse traditie: de prijsuitreiking Toontje Verstuyft. De marktkramers met de mooiste kramen, vallen in de prijzen. Maar meer dan dat is het een bedanking. Aan iedereen die de traditie van de Gentse bloemenmarkt mee in stand houdt.

"Er zijn niet veel initiatieven die al meer dan 250 jaar bestaan en nog zó springlevend zijn. De Gentse Bloemenmarkt is dat wel. Elke zondag is de Kouter het gezelligste plein van Gent met dank aan de trouwe marktkramers."

De Gentse Bloemenmarkt gaat terug tot 1772, toen hovenier Toontje Verstuyft naar de Kouter trok om er enkele bloemen te verkopen. Sindsdien is het een Gents begrip geworden.

"We koesteren de traditie, maar hebben geen schrik om af en toe iets te veranderen. Zo brachten we de Blauwe Kiosk terug, kan je er op zaterdag een pannenkoek kopen, veranderden we de opstelling, ... Ingrepen die voor extra beleving zorgen en die de toekomst van de bloemenmarkt verzekeren."