Nieuws

Meer, grotere en mooiere terrassen

8 juni 2022

We hebben tijdens de coronapandemie gemerkt dat de extra terrassen voor een nieuwe dynamiek zorgden in de stad. Daar hebben we lessen uit getrokken in ons nieuwe terrasreglement!

Tijdens de coronacrisis trokken we – noodgedwongen – massaal naar buiten. Omdat het risico op besmetting daar kleiner was en we allemaal afstand moesten houden, mochten horecazaken tijdelijk hun terras uitbreiden. Dankzij ons nieuwe terrasreglement kunnen zo’n 270 van die tijdelijke coronaterrassen nu een langdurige vergunning aanvragen.

Extra sfeer en gezelligheid
De extra coronaterrassen zorgden voor veel sfeer in de stad en daar hebben we uit geleerd. Dankzij ons nieuwe reglement maken we meer mogelijk. Waar een terras vroeger enkel voor en tegen de gevel kon, kan het nu ook elders. Al gelden er natuurlijk enkele spelregels.

Integraal toegankelijk
Zo streeft de Stad naar integraal toegankelijke terrassen. Alleen als het écht niet anders kan, zijn er uitzonderingen mogelijk. We leven natuurlijk in een historische stad en dat zorgt voor extra uitdagingen. Ook is het belangrijk dat we zoeken naar een nieuw evenwicht met de buurt. De stad moet leefbaar blijven voor iedereen.

Groter, maar ook mooier
Meer en grotere terrassen, maar het oog wil ook wat. De Stad streeft daarom naar een zekere uniformiteit en legt een aantal regels op voor bijvoorbeeld parasols en terrasuitrusting. We streven naar een kwaliteitsvol openbaar domein. Wie een langdurige vergunning wil, zal zich daarom aan enkele regels moeten houden.