Nieuws

Opinie: Welke vrijheid wordt hier beperkt?

18 december 2015

In het artikel “ruim een kwarteeuw aanmodderen” (DS 17/12) wordt het bijna terloops gezegd: één van de redenen waarom het al vele jaren wachten is op  een kordaat verkeersveiligheidsbeleid, is dat er in liberale kringen verzet rijst tegen de ‘vrijheidsbeperking’ van maatregelen voor meer verkeersveiligheid.

Vrijheidsbeperking? Over welke vrijheid hebben we het dan? De vrijheid die burgers zouden moeten hebben om dronken achter het stuur te kruipen? De vrijheid om niet alleen jezelf maar ook andere weggebruikers in gevaar te brengen? De vrijheid om sneller te rijden dan de wettelijk toegestane snelheid?

Want dat is dan wat zogezegd niet kan. Mensen mogen niet verplicht worden om via een alcoholslot te bewijzen dat ze nuchter een wagen (of is het een wapen?) hanteren. Mensen mogen in hun vrijheid niet beperkt worden om plankgas te geven op een slecht verplichte smalle rijweg. Het mag door slimme snelheidsbeperkingen in de wagen mensen niet onmogelijk worden gemaakt om 160 km /u te rijden ’s nachts op de autostrade.

Of kiezen we vandaag voor een andere vrijheid? Gaan we voor de vrijheid om zonder angst je (kleine) kinderen in het verkeer te brengen? Of nog ruimer: gaan we voor de vrijheid om in deze soms zo bange maatschappij, géén bange ouder te zijn. De vrijheid om als ouders niet te moeten kiezen voor een stel achterbank-kinderen omdat hen alleen te voet of met de fiets naar school te laten gaan, compleet onverantwoord is door het moordend autoverkeer? De vrijheid van kinderen zelf om ongecontroleerd en ongedwongen op straat te kunnen fietsen, wandelen, rolschaatsen, …. ? De vrijheid om ’s nachts niet te moeten wakker liggen tot de partner na het werk of de tieners na een avondje stappen veilig naar huis komen? Gaan we voor de vrijheid om met een gerust gemoed overdag maar ook ’s nachts langs een slecht verlichte baan te kunnen fietsen? Voor de vrijheid om als voetganger te kunnen oversteken zonder van je sokken te worden gereden?

Dat is de vrijheid waar ook liberalen voor staan. Want dat is de vrijheid die momenteel beperkt wordt. Dat lijkt me de vrijheid waar veel mensen, en zeker liberalen, voor willen vechten.