Nieuws

Samen werken aan een Europese tophaven

25 januari 2024

Op de nieuwjaarsreceptie van North Sea Port klonk het eensgezind: door samen te werken worden we een Europese tophaven.

De nieuwjaarsreceptie van North Sea Port is niet alleen een uitstekend netwerkevent, er werd ook inhoudelijk wat dieper ingegaan op de grootste uitdagingen voor de haven. 

"De hashtaggoederenoverslag daalde in 2023, dat moeten we durven te benoemen. Die daling is op zich logisch na het recordjaar 2022 en een wereld vol geopolitieke spanningen en stijgende energieprijzen. Maar we moeten er ook uit leren en er ons beter tegen wapenen."

Tijdens een aantal panelgesprekken gingen experten dieper in op digitalisering, circulariteit en arbeidsmarkt. Eén boodschap kwam altijd terug, de sleutel ligt in het samenwerken!

"Bedrijven moeten onderling meer samenwerken zodat ze zelf kringlopen opzetten en meer circulair gaan werken. Maar evengoed moeten de haven meer samenwerken met de kennis- en onderzoeksinstellingen. Onze regio barst van kennis en talent, dat moeten we benutten!"

Er zijn alvast jobs genoeg. Onze haven is nu al goed voor 106.000 jobs, ruim 9.000 meer dan bij de start van de fusie, en er staan nog veel vacatures open. Ook de toegevoegde waarde is gestegen, naar 12,73 miljard euro. North Sea Port staat hiermee op de derde plaats in de rangschikking van de Europese havens.