Nieuws

Verplichte toegangsregistratie vanaf 12 jaar in Rozebroeken

15 juli 2019

Zoals afgesproken zat ik deze morgen opnieuw samen met de directie van LAGO. Ze stelden er hun bijkomend actieplan met verschillende maatregelen voor. Het actieplan komt er na enkele meldingen van overlast en grensoverschrijdend seksueel gedrag in het zwembad Rozebroeken. De bijkomende maatregelen worden opgesplitst in 3 delen: meer ogen en oren op het terrein, het bijstellen van handelingsprotocollen en opleiding van medewerkers én een verplichte bezoekersregistratie vanaf 12 jaar.

 1: Meer oren en ogen op het terrein (sinds 13/07):
Sinds vorige zaterdag is er een extra redder aanwezig die mee een oogje in het zeil houdt aan de zone van de glijbanen. Daarnaast zijn er ook 2 extra veiligheidsmensen aanwezig die de toegang controleren aan de ingang aan het onthaal en aan de ingang van het recreatiebad. Zij zullen controleren of iedereen met het juiste bandje binnen gaat, niemand over de poortjes springt om binnen te geraken, enz.

2: Handelingsprotocollen (zo snel als mogelijk):
Er komen duidelijk uitgeschreven procedures die de medewerkers kunnen volgen bij verschillende vormen van overlast. Op die manier weet iedereen wanneer en hoe ingegrepen moet worden. Voor grensoverschrijdend seksueel gedrag wordt een apart protocol uitgeschreven. Deze protocollen worden duidelijk gebrieft naar alle medewerkers. De medewerkers krijgen regelmatig opleidingen, binnenkort krijgen ze er één i.s.m. de Stad Gent rond omgaan met grensoverschrijdend seksueel gedrag.

3: Verplichte bezoekersregistratie vanaf 12 jaar (vanaf later deze week):
Uit eerdere feiten blijkt dat de overlast soms veroorzaakt wordt door jonge tieners. Daarom wordt vanaf later deze week bij de ingang van het zwembad de identiteitskaarten gevraagd én geregistreerd vanaf 12 jaar (volgens de privacywetgeving). De kassierster scant de identiteitskaart in en krijgt een kleurcode te zien die aangeeft of die bepaalde persoon het zwembad mag betreden of niet. Personen die voor overlast zorgen, kunnen in het systeem opgenomen worden zodat ze het zwembad niet meer binnen mogen.

“Ik kan me voorstellen dat heel wat Gentenaars zullen schrikken van die verplichte bezoekersregistratie vanaf 12 jaar”, aldus Sofie. “LAGO voert deze maatregel in omdat uit eerdere feiten blijkt dat het soms heel jonge tieners zijn die betrokken waren bij de overlastmeldingen van de voorbije tijd. Dan zijn helaas soms maatregelen nodig om je doel te bereiken: namelijk dat vrouwen, kinderen en gezinnen, kortom: alle Gentenaars een fijne tijd kunnen hebben in Rozebroeken.”