Nieuwsbrief

De eerste 100 dagen van een nieuwe legislatuur: een duik in het diepe

Beste Gentenaar, beste duizendpoot,

Na de eedaflegging, de realiteit

nb_100dagen_1.jpg

Een duik in het diepe, zo kan ik het best de eerste dagen omschrijven na de eedaflegging van 2 januari.
Na de stressvolle periode van de verkiezingen en de vreugde om de komende zes jaar mee te mogen werken aan de uitbouw van deze stad, volgde al snel de realiteit.
Schepen van Burgerzaken en Protocol.
Of om helemaal precies te zijn: burgerzaken, burgerlijke stand, begraafplaatsen, vreemdelingen, rijbewijzen, reispassen, verkiezingen, legalisaties, protocol én (je gelooft het misschien niet) militie.

Mooie momenten delen

nb_100dagen_4.jpg

Een duik in het diepe dus, maar wel een duik die ik met volle moed en veel plezier nam.
Vrij snel al kwamen de eerste huwelijksceremonies en vieringen van eeuwelingen en jubilarissen.
Ik moet bekennen dat het een beetje kriebelde toen ik de eerste keer vooraan in de Trouwkapel ging staan en een jong koppel me verwachtingsvol aankeek.
Intussen is het bijna een tweede thuis geworden en heb ik helemaal mijn draai gevonden.
Het is gewoon ontzettend leuk om deel te mogen uitmaken van zo’n mooie momenten. Zo mocht ik al de oudste Augustijn ter wereld vieren (105) en onlangs ook nog de oudste levende Gentenaar, de kranige Anna die maar liefst 109 werd.

Inspiratie opdoen in andere steden

nb_100dagen_3.jpg

Daarnaast werden door het voltallige schepencollege de strategische krijtlijnen uitgetekend voor de toekomst van Gent.
Om me maximaal voor te bereiden op de Beheers- en Beleidscyclus en de Beleidsnota Burgerzaken wilde ik me laten inspireren door best practices in andere steden.
We trokken naar Antwerpen en Mechelen, 2 steden die verder staan o.a. op het vlak van e-dienstverlening. Ook begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen met zijn begraafbos was zeer inspirerend.
Wist je dat Gent 18 begraafplaatsen telt? Of eigenlijk moet ik begraafparken zeggen. Onze mensen zijn al verschillende jaren bezig met het vergroenen van onze begraafplaatsen. De stenen paden worden systematisch vervangen door groenpaden, er wordt niet meer met pesticiden gesproeid en kiezen onze medewerkers bewust voor planten en struiken die vlinders en bijen aantrekken. Het klinkt misschien vreemd, maar als het mooi weer is, ga dan zeker eens wandelen op de Westerbegraafplaats. Midden aan het drukke Palinghuizen, vind je er een park van enkele hectaren groot.

Plannen opmaken voor een betere dienstverlening

nb_100dagen_2.jpg

Ook door mijn eigen mensen van de dienst wilde ik me goed laten informeren.
En hoe leer je het best welke wetgeving er achter vreemdelingendossiers schuilt of welke procedures er bij een verhuis komen kijken? Door zelf eens achter een loket te zitten.
Bovendien leerde ik ook de medewerkers beter kennen en konden zij aangeven waar volgens hen mogelijkheden liggen voor een efficiëntere en klantvriendelijkere dienstverlening.

Momenteel zijn we aan de slag om al deze stukjes informatie te bundelen om zo tot een stevige beleidsnota te komen.
Een beleidsnota waarin vooral een efficiënte, klantvriendelijke dienstverlening naar de Gentse bevolking op 1 staat.

Meer nieuws hierover in de volgende nieuwsbrief


Genegen,

Sofie Bracke
Schepen voor Innovatie en Werk
Open VLD Gent