Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Sofie Bracke - 28

Beste Gentenaar,

Gent kreeg er de afgelopen jaren een extra Citadelpark bij

nb_28_1.jpg

Als de lente in het land is, dan is het tijd om de tuinen en parken te verfraaien met nieuwe, kleurrijke en heerlijk geurende planten. Dat vonden ook wij. En dus namen we enkel weken geleden de spade ter hand op de begraafplaats van Drongen.
“De begraafplaats van Drongen?” , hoor ik u denken. Jawel, 20 jaar geleden begonnen de medewerkers van de dienst Burgerzaken met het vergroenen van de stenen begraafplaatsen. De stenen paden, die vaak schots en scheef lagen, werden uitgebroken en ingestrooid met gras. Daarnaast werden perken met bomen en kleurrijke struiken aangelegd. De stenen begraafplaatsen werden omgevormd tot groene begraafparken. Drongen is de laatste van alle 18 Gentse begraafplaatsen die een metamorfose kreeg. In totaal kwamen er door de ombouw in Gent meer dan 40.000 struiken, 1.800 bomen en 20 hectare gras bij. Oftewel: meer dan een Citadelpark.

Om dat te vieren, staken we samen met heel wat enthousiaste Drongenaren de handen uit de mouwen om de allerlaatste struiken en bomen op de Drongense begraafplaats aan teplanten.

Koning Albert krijgt lekker, écht Gents kraanwater

nb_28_2.jpg

Vanaf vandaag wordt in het Gentse stadhuis geen water meer uit flessen geschonken maar wel fris, vers getapt en écht Gents kraanwater.
Niet alleen omdat kraanwater even lekker en gezond is dan water uit flessen of omdat ons dit een mooie duit bespaart.. Maar ook omdat kraanwater drinken één van de gemakkelijkste manieren is om iets te doen voor het milieu zonder dat het veel moeite kost. Want kraanwater drinken betekent minder ontginning van water, minder productie van plastic en glazen verpakkingen, minder transport, minder koeling en minder afval.
De gemeenteraads- en commissieleden maar ook de journalisten en alle bezoekers die het stadhuis ontvangt, zullen vanaf vandaag van ons Gentse kraanwater kunnen proeven. Zo ook dus Koning Albert die op 17 juli onze stad zal bezoeken. Santé!

Krijg je aktes veel sneller dankzij de online database

nb_28_3.jpg

Sinds enkele weken kunnen medewerkers van de burgerlijke stand digitaal aktes opzoeken. De online database zorgt er voor dat de burger zijn document sneller heeft omdat de ambtenaren niet meer in de dikke boeken in het archief moeten zoeken. Het grote voordeel is ook de centralisatie van de aktes in deze database. Geboorteaktes die in het dienstencentrum van Gentbrugge werden opgemaakt, kunnen nu ook geraadpleegd worden aan de loketten aan de Zuid en andere dienstencentra.

Crematie of begrafenis? Laat het registreren

nb_28_4.jpg

Wil je gecremeerd of begraven worden? Wie mag er voor jouw uitvaartplechtigheid uitgenodigd worden en hoe moet die plechtigheid verlopen?
Stond je hier nog nooit bij stil? Dan ben je niet alleen.
Vele Gentenaars laten het verloop van hun uitvaart over aan hun familieleden. Maar bij plotse overlijdens of bij het overlijden van personen in een sociaal isolement gebeurt het regelmatig dat de wensen van de overledene niet of onvoldoende bekend zijn. Het registreren van een uitvaartcontract bij de stad Gent kan een oplossing bieden. Als een overlijden wordt aangegeven bij het loket Overlijden van de stad dan zal uit de gegevens in het rijksregister meteen blijken dat deze persoon een uitvaartcontract had en dat er contact moet opgenomen worden met die bepaalde begrafenisondernemer of notaris. Ik kroop enkele weken geleden zelf achter het loket om het eerste uitvaartcontract in Gent te registreren.
Gentenaars die vragen hebben over de registratie kunnen terecht bij de dienst Burgerzaken-loket Identiteit en Verhuizen van de stad Gent. Administratief Centrum Zuid, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent. Tel.: 09 210 10 10

Zo, niet meteen een lichte afsluiter van deze nieuwsbrief.

Maar laat het vooral niet aan je hart komen en geniet van de Gentsche Fieste!

Tot na de vakantie,

Sofie Bracke
Schepen voor Burgerzaken en Protocol
Open VLD Gent