Nieuws

'Leon' en 'Olivia' vaakst gekozen babynamen

3 februari 2017

In 2016 werden in Gent 3.198 baby's geboren, waarvan 1.668 jongens en 1.530 meisjes.

Populairste namen in Gent

15 jongens kregen de naam 'Leon' mee en 13 jongens werden 'Alexander' genoemd. De top drie van jongensnamen wordt vervolledigd door 'Elias', 'Noah' en 'Louis' (telkens 11 keer gekozen). Er werden 14 meisjes geboren met de naam 'Olivia', de meest gekozen meisjesnaam, gevolgd door 'Alice', 'Anna', 'Helena', 'Juliette', 'Mona' en 'Noor' (telkens 12 keer).

Als we de namen met verschillende schrijfwijze samentellen, dan ziet de top drie van populairste namen er anders uit. In dat geval kreeg een jongen het vaakst de naam 'Mohammed' of een afleiding ervan ('Muhammed', 'Muhammad', 'Mohamed', ...) (24 baby's). 'Leon' en 'Léon' staan op de tweede plaats (21 baby's). 'Lucas' en 'Lukas' en 'Louis' en 'Lowie' vervolledigen de top drie (16 keer gekozen).

Bij de meisjes springen 'Nora' en 'Norah' naar de tweede plaats, naast 'Juliette' en 'Juliet' (13 keer).

"Onze ambtenaren moesten vorig jaar geen babynamen weigeren", aldus Sofie. "Al werd er blijkbaar een tweetal keer door ouders geïnformeerd of een naam kon bestaan uit 1 letter. Dat wordt niet toegestaan."

Populairste namen in Vlaanderen
Over heel Vlaanderen bekeken, kozen ouders het meest voor 'Lucas' voor jongens en 'Mila' voor meisjes. In vier van de vijf provincies steeg het aantal geboortes, enkel in Oost-Vlaanderen daalde hun aantal met 1.9% tegenover 2015. Tegenover het jaar ervoor werden 5 Gentse baby's minder geboren tegenover het jaar ervoor.

Achternamen
In 94% van de gevallen krijgt het kind nog steeds de achternaam van de vader. 119 baby's kregen de dubbele achternaam mee (5%) en 32 baby's dragen enkel de naam van de moeder. Gent volgt daarmee de Vlaamse trend waarbij nog meer dan 90% van de baby's (92% op precies te zijn) de achternaam van de vader krijgt en zo'n 4% de dubbele achternaam.

Gemiddelde leeftijd
De gemiddelde leeftijd waarop Gentse moeders bevielen in 2016 was 30,5 jaar. Maar vorig jaar werden ook 5 meisjes van 17 jaar en twee vrouwen van 47 moeder. Sinds 2011 ligt de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw bevalt boven de 30 jaar (in 1990 was dat nog 28 jaar).

Sofie Bracke © 2018