Nieuws

Prijsuitreiking eerste Gentse Onderwijs-Oscars Voor Innovatie

28 mei 2010

Op 29 mei 2010 reiken de schepenen Mathias De Clercq (Eerste schepen en schepen van Economie, Jeugd en Middenstand), Rudy Coddens (schepen van Onderwijs en Opvoeding) en Sofie Bracke (schepen van Innovatie en Werk) in het NH Hotel (Hoogpoort 63) de eerste ‘Gentse Onderwijs-Oscars Voor Innovatie’ (GOOVI) uit. De hoofdprijs gaat naar Freinetafdeling Het Labyrint van de VIP-school.

De jury beoordeelde de zes deelnemende projecten uit vier scholen (Atheneum Wispelberg, VIP-school - Freinetafdeling Het Labyrint, Visitatie Mariakerke en KTA Mobi) op hun intrinsieke innovatieve kwaliteiten, en besliste welke projecten met een van de vier innovatieprijzen aan de haal gaan (drie deelprijzen, een hoofdprijs).

De jury bestond uit personen uit de onderwijs– en bedrijfswereld: Marc Clerckx (Senior Project Manager Flanders District of Creativity vzw), Veerle Wenes (Creative director Artexis) en Steve Stevens (Centrum voor Ondernemen).

Hierna een overzicht van de winnende projecten:

- Oscar voor effectiviteit

Winnaar: Atheneum Wispelberg met ‘Leermunt’

Concept: Leerlingen uit het derde en vierde jaar zijn spelleider bij zelf ontworpen educatieve spellen voor leerlingen uit het eerste en tweede jaar, met focus op wiskunde en Frans. Leerlingen spelen in groep en kunnen voor hun team pennies verdienen door mee te spelen. De pennies leiden naar een grote beloning op het einde van het jaar. Leerlingen hebben duidelijk betere resultaten op toetsen na het spelen van een spel.

Motivatie: De leerlingen boeken via dit project al leerwinst.

Prijs: bezoek aan TimeLab voor de leerlingen en 500 euro voor de school.

- Oscar voor creativiteit

Winnaar: Visitatie Mariakerke met ‘Smart Table’

Concept: De schoolbanken bevatten een ingebouwde touchscreen met leerlingenkaartlezer, USB-aansluiting, enz. Zo kunnen de leerlingen hun cursussen raadplegen en bewerken. Zo worden rugpijn, wanordelijke mappen en papierbergen vermeden.

Motivatie: De leerlingen starten vanuit een probleemstelling en lossen dit op met technische creativiteit.

Prijs: bezoek aan Netlog voor de leerlingen en 500 euro voor de school.

- Oscar voor duurzaamheid

Winnaar: VIP-school - Freinetafdeling Het Labyrint met ‘Een uitvinding met een hart’

Concept: We willen alle mensen gelukkig maken, van 0 tot 118 jaar oud en op alle mogelijke plaatsen. Onze leerlingen merkten immers dat vele mensen niet altijd even gelukkig zijn. Daarom construeerden ze een liefdesconstructie waar iedereen welkom is om te genieten, zowel van de binnenkant, van de buitenkant als van de omgeving. De constructie is duurzaam opgebouwd met oog voor multimedia en kunst.

Motivatie: Zeer veel vormen van duurzaamheid komen aan bod: milieu, sociaal, water, zonnepanelen, enz.

Prijs: bezoek aan Pilot Plant Bio Base Europe en 500 euro voor de school.

- Hoofdoscar voor het meest innovatieve concept

Winnaar: VIP-school - Freinetafdeling Het Labyrint met ‘Een uitvinding met een hart’

Motivatie: Het project behelst een grote maatschappelijke, sociale innovatie.

Prijs: bezoek aan Studio 100 en 1.500 euro voor de school.

GOOVI wil het begrip ‘innovatie’ binnen het onderwijs een nadrukkelijker plaats geven. Omdat ‘innovatieve kracht’ vaak gelijk staat aan ‘economische slagkracht’ is het belangrijk om leerlingen uit het secundair onderwijs via competentiegericht leren-door-ervaring te onderleggen in innovatieve processen en ‘out-of-the-box-thinking’.

GOOVI wil niet alleen leerlingen vertrouwd maken met de diverse aspecten van innovatie, namelijk creativiteit, duurzaamheid en effectiviteit, maar hen ook enthousiasmeren voor humaan, wetenschappelijk of technisch hoger onderwijs.

Ook in 2010-2011 is er een editie van de GOOVI’s. Informatie over de vormingen voor leerkrachten en hoe in te schrijven staat op de website www.goovi.be.