Nieuws

leerlingen deeltijds onderwijs verfraaien het uitzicht van de Bevrijdingslaan

3 juni 2010

Op donderdag 3 juni 2010 werd de derde editie van ‘The Make-Over’ afgesloten. ‘The Make-Over’ is een gevelrenovatieproject op het kruispunt tussen de lokale economie, de buurt en het onderwijs. Deeltijds lerende jongeren zorgden het voorbije schooljaar voor de verfraaiing en opfrissing van de gevels van handelszaken in de Bevrijdingslaan. De leerlingen voerden deze werkzaamheden uit tijdens hun lestijd. Dat gebeurde onder deskundige begeleiding van de leerkrachten.

Via deze aanpak, ook wel werkplekleren genoemd, krijgen dertig leerlingen de mogelijkheid om in een reële beroepssituatie de knepen van het vak te leren. Al deze leerlingen volgen de opleiding ‘Schilder-Decorateur’ of ‘Onderhoud Gebouwen’.

Tijdens het schooljaar 2009-2010 was ‘The Make-Over’ actief in de Bevrijdingslaan en zo vindt het project aansluiting bij het stadsvernieuwingsproject ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’.

Doelstellingen

Met dit project wil initiatiefnemer Gent, stad in werking een aantal doelstellingen bereiken:

- Aansluitingvan de lesinhouden op de praktijk

- Verhogen van de ondernemingszin

- Stimuleren van de creativiteit

- Opkrikken van de motivatie en het zelfwaardegevoel

- Bevorderen van de uitstroom naar een reguliere tewerkstelling

- Het imago van de deeltijds lerenden verbeteren

Samenwerking met Basisschool De Acacia / De Feniks

Voor de opstart van de werkzaamheden in de Bevrijdingslaan heeft ‘The Make-Over’ gebruik kunnen maken van de infrastructuur van de nabijgelegen Basisschool de Acacia. Aanvankelijk ging het over ter beschikkingstelling van ruimte voor de stockage van werkmateriaal en een verkleedruimte voor de leerlingen.

Maar door de strenge wintermaanden is het niet altijd mogelijk geweest om buitenwerk te verrichten. Om dit op te vangen hebben de leerlingen de renovatie van een van de ruimtes van Basisschool De Acacia op zich genomen. Het betrof het ‘oude zwembad’ waarvan de directie en het leerkrachtenkorps gebruik willen maken als educatieve ruimte voor de kinderen. Hiervoor dienden een aantal grondige renovaties uitgevoerd te worden. Ook deze opdracht werd door de leerlingen met succes afgerond.

Historiek van ‘The Make-Over’

Het project ‘The Make-Over’ startte in het schooljaar 2006-2007.

In de loop van april 2007 zorgde het Centrum Deeltijds Onderwijs ‘De Rotonde’ namelijk voor het verfraaien van een aantal gevels in de Wondelgemstraat. De Dienst Economievan de Stad Genten UNIZO zetten mee hun schouders onder dit initiatief.

Na de eerste positieve ervaring werd in het schooljaar 2007-2008 beslist om het project in de Wondelgemstraat verder te zetten. Een zevental gevels van handelszaken kregen toen een renovatie- en opknapbeurt.

Het project ‘The Make-Over’ bleef niet onopgemerkt voor de lokale beleidsmakers. In het kader van het stadsvernieuwingsproject ‘Bruggen naar Rabot’ werd in het schooljaar 2008-2009 expliciet om een verlenging gevraagd. Ook ontstond toen de idee om het project uit te breiden naar alle Gentse Centra Deeltijds Onderwijs (CDO’s): het toenmalige CEDO Gent, KTA-II Oostakker en natuurlijk CDO de Rotonde.

Zo konden meer leerlingen gebruik maken van de opportuniteiten en leermogelijkheden van het project.

Om het project alle groeikansen te geven, werd in het voorjaar van 2008 door CDO De Rotonde een dossier bij de Provincie Oost-Vlaanderen ingediend in het kader van flankerend onderwijsbeleid. Dit werd goedgekeurd voor een bedrag van 15.500 euro. Zo kon ‘The Make-Over’ eigen steigers aankopen zodat ook dit aspect in het leerproces aan bod kon komen en men aandacht kreeg voor veilig opbouwen en afbreken van steigers en veilig werken op hoogte.

Eind 2008 besliste de Stad Gentdan om een projectverantwoordelijke aan te werven die onder andere de ganse coördinatie van het project op zich neemt. Vanuit Gent, stad in werking wordt het project ‘The Make-Over’ tot op vandaag structureel opgevolgd.

Het netoverschrijdend karakter van het project en de geslaagde resultaten hebben de Provincie Oost-Vlaanderen tijdens het voorbije schooljaar 2009-2010 aangemoedigd om ‘The Make-Over’ voor een tweede maal te subsidiëren. Ditmaal kreeg men een bedrag van 16.500 euro.

Vanaf oktober 2010 namen in totaal een dertigtal leerlingen van het Centrum Leren en Werken Gent (CLW-Gent) en CDO De Rotonde, vestiging Gent en Oostakker deel aan de renovatie en verfraaiing van gevels in de Bevrijdingslaan.

Samenwerking tussen verschillende besturen

The Make-Over is een voorbeeld van hoe lokale besturen en partnerorganisaties met elkaar kunnen samenwerken:

Zowel de Stad Gentals de Provincie Oost-Vlaanderen zijn betrokken.

De Stad Gentondersteunt het project. Gent, stad in werking, het open partnerschap voor meer werkgelegenheid in de Gentse regio, neemt de coördinerende rol van The Make-Over op zich via het project Deeltijds@Work. Hiermee wil de Stad Gentde gekwalificeerde uitstroom van deeltijds lerende jongeren bevorderen om zo hun tewerkstellingskansen verhogen.

Ook de Provincie Oost-Vlaanderen speelt een rol. De Provincie beperkt op het vlak van onderwijs haar rol niet tot het organiseren van provinciaal onderwijs. Sinds 2008 wil de Provincie met het flankerend onderwijsbeleid Oost-Vlaamse scholen, ongeacht hun net, ondersteunen. Zo wil men gelijke onderwijskansen geven aan alle leerlingen en wil men de samenwerking tussen de verschillende onderwijsinstellingen bevorderen. Scholen van het voltijds of deeltijds beroepssecundair onderwijs of het buitengewoon onderwijs worden gemotiveerd om via projectwerk vernieuwend te werken rond diverse thema's zoals de betere voorbereiding op de arbeidsmarkt en het tegengaan van de ongekwalificeerde uitstroom. De twee centra voor deeltijds onderwijs in Gentontvangen al twee jaar op rij een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen voor het project 'The Make-over' waarbij deeltijds lerende jongeren tijdens hun praktijkuren gevels van handelaars opfrissen en renoveren. Jongeren krijgen via dit project de kans om vaardigheden, die hen later meer kansen op de arbeidsmarkt kunnen geven, in te oefenen. Een nieuwe subsidieaanvraag voor dit project werd ingediend. De Oost-Vlaamse deputatie beslist binnenkort over de verlenging van deze subsidie.