Nieuws

Dag van de biotechnologie

25 juni 2010

Op zaterdag 26 juni 2010 kan iedereen naar de Dag van de Biotechnologie op het Technologiepark van Zwijnaarde. Dankzij allerlei activiteiten zoals bezoeken aan biotech-bedrijven en –instellingen, tentoonstellingen en een kinderlabo komen bezoekers alles te weten over biotechnologie. Er is ook een markt van de biotechnologie. Ook op zaterdag 18 juni 2010 vond deze markt plaats. Deze eerste editie op de Kouter zorgde voor  meer dan 1.500 actieve bezoekers.

Biotech?

De Vlaming heeft een gezonde interesse in biotechnologie. Dat blijkt uit een representatieve staal van 1.000 Vlamingen die het wetenschappelijk tijdschrift EOS daarover ondervroeg. Wel vindt driekwart dat de media hen niet genoeg informatie hierover geeft.

Gentse inspanningen voor wetenschapscommunicatie

Het Gentse stadsbestuur levert, met de het project ‘proeftuin voor innovatie’, al enkele jaren inspanningen om de wetenschappelijke innovaties in Gent bekend te maken bij een groot publiek. Dit jaar focust men op de biotechnologie, en wordt er samengewerkt met het VIB, een grote speler met thuisbasis op het Technologiepark van Zwijnaarde. Daar vindt op zaterdag 26 juni 2010 de Dag van de Biotechnologie plaats. Ook wordt er voor de tweede keer de markt van de biotechnologie georganiseerd.

Dag van de Biotechnologie

Tijdens de Dag van de Biotechnologie op zaterdag 26 juni 2010 ontvangen Gentse biotech-bedrijven en onderzoeksinstituten bezoekers in het Technologiepark in Zwijnaarde.

Onder het motto ‘Buitengewoon alledaags’ gaan laboratoria en bedrijven open voor het publiek. Er loopt een tentoonstelling over de toepassingen en over de relatie die Vlaanderen heeft met biotechnologie. In een kinderlabo krijgen jongeren tussen 6 en 14 jaar de kans om voor één dag zelf wetenschapper te zijn. De Dag van de Biotechnologie wordt om de twee jaar georganiseerd door VIB, Gimv en Biotechfonds Vlaanderen. 

Markt trekt geïnteresseerde bezoekers

Op zaterdag 19 juni 2010 vond de eerste markt van de biotechnologie plaats op de Kouter. Er werden 1.500 actieve bezoekers bereikt. Die lieten zich uitleggen wat het aandeel van biotechnologie is in de productieprocessen van dagdagelijkse producten zoals jeansbroeken, waspoeder, brood, eieren, fruitsap en geneesmiddelen. De markt wordt ook op zaterdag 26 juni 2010 voor de bezoekers van de Dag van de Biotechnologie voor een tweede maal georganiseerd.

Proeftuin voor innovatie

De markt kadert in de ‘proeftuin voor innovatie’. Onder die noemer wil de stad Gent de bevolking laten zien wat er allemaal gebeurt in de 13 onderzoeksinstellingen in Gent, die vaak internationaal gerenommeerd zijn, maar nog vaak nog onbekend en onbemind zijn bij de Gentenaren zelf. Vorig jaar maakte OCAS op het Sint-. Baafsplein in twee containers duidelijk dat ook staal hip en innovatief kan zijn. In 2008 maakte het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) een mobiele site voor de Stad.