Nieuws

Partnerdag 'Gent, stad in werking' in teken van sociale economie

24 september 2010

Naar jaarlijkse traditie organiseert de Stad Gent samen met haar partners van 'Gent, stad in werking' een partnerdag op dinsdag 28 september 2010. Dit jaar staat de sociale economie centraal. De partnerdag vindt plaats op de UCO-site, waarvoor er plannen bestaan voor de uitbouw van een Sociale Economie-cluster. Tegelijk opent de tentoonstelling ‘Een sociale werkplaats geeft mensen zin’ met foto’s van Frieke Janssens.

Gentse sociale economie
De sociale economie omvat vier grote sectoren: de invoegbedrijven, de sociale en beschutte werkplaatsen en de lokale diensteneconomie. Daarnaast zijn ook de dienstenchequebedrijven verwant met de sector.
De Gentse beschutte en sociale werkplaatsen stelden in 2009 1.377 werknemers tewerk, waarvan 1.170 mensen uit de kansengroepen. Om in de toekomst nieuwe jobs te creëren in de sociale economie willen deze maatwerkbedrijven nieuwe activiteiten ontwikkelen.
 

Oude UCO-site wordt Sociale Economie-cluster
Op dinsdag 28 september verwacht de Stad Gent zo’n driehonderd personen uit de Vlaamse werkgelegenheidssector en sociale economiesector en andere geïnteresseerden. Het evenement zal plaatsvinden op de oude UCO-site, dat het Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf Gent (AG SOB) heeft aangekocht in opdracht van de Stad Gent en waar op termijn Gentse sociale economiebedrijven zich kunnen vestigen. De oprichting van een Sociale Economiecluster is een van de doelstellingen van het Masterplan Sociale Economie Gent 2012 (zie website www.seg2012.be) waarmee het stadsbestuur duizend nieuwe jobs in de sociale economie wil creëren. De reconversie van het oude bedrijventerrein past bovendien in de stadsvernieuwing van de 'Bloemekenswijk'.

30 jaar VLAB
De Vlaamse Federatie van Beschutte Werkplaatsen bestaat 30 jaar. En dat vieren ze met een campagne waarin de Vlaamse beschutte werkplaatsen extra in de kijker worden geplaatst. De aandacht wordt vooral gevestigd op de competenties van hun werknemers.

Start van tentoonstelling
Op de Partnerdag zal het Samenwerkingsverband van Sociale Tewerkstelling (SST) een Vlaamse imagocampagne 'Een sociale werkplaats geeft zin' lanceren om de aandacht van de maatschappelijke meerwaarde op de sociale werkplaatsen te vestigen. Frieke Janssens stelt dertien foto’s van werknemers uit de sociale werkplaatsen tentoon. Vijf foto’s worden bovendien gebruikt als bestickering op de camionettes van enkele sociale werkplaatsen uit Gent. De Stad Gent heeft de primeur om het startschot te geven en wil zo een sneeuwbaleffect bij andere steden en gemeenten bewerkstelligen.