Nieuws

Cluster sociale economie op leegstaande Uco-site

22 maart 2011

Op de site van voormalig jeansproducent UCO sportswear in de Gentse Maïsstraat zullen in 2014 duizend werknemers van vier bedrijven uit de sociale economie en één beschutte werkplaats tewerkgesteld worden. Dat bleek dinsdagmiddag bij de engagementsverklaring 'Cluster Sociale Economie' die de bedrijven ondertekenden.

Het laatste grote textielbedrijf uit Gent, jeansproducent UCO Sportswear, sloot in 2008 noodgedwongen de deuren. Het stadsontwikkelingsbedrijf AGSOB kocht de site vorige zomer voor 12 miljoen euro. In 23.000 vierkante meter gebouwen aan de Maïsstraat komt de beschutte werkplaats Ryhove (10.000 vierkante meter) en de sociale werkplaats Ateljee (9.000), De Sleutel (1.800), Labeur (600) en Con Brio (250). Momenteel stellen die bedrijven ruim 800 mensen te werk, op termijn worden dat er duizend.

"De verschillende bedrijven kampen met een gebrek aan kwalitatieve bedrijfsruimte", aldus Gents schepen van Werk en Innovatie Sofie Bracke (Open Vld). "Door gezamenlijk te investeren kunnen ze een hoogwaardigere en ruimere infrastructuur aankopen of in erfpacht nemen. Bovendien zorgen gezamenlijke initiatieven ook voor een samenwerking op vlak van werknemersmobiliteit, aankoopbeheer en energieverbruik. Ten derde kunnen door uitwisseling van ideeën nieuwe producten en diensten bedacht worden. De cluster zorgt tot slot voor een betere omkadering, opleiding en begeleiding."

In het voormalige balenmagazijn komen gemeenschappelijke voorzieningen, zoals onthaal, bedrijfsrestaurant, opleidings- en vergaderzalen. De kosten daarvoor worden geschat op vijf miljoen euro.

Op de site zullen op termijn ook het opleidings- en tewerkstellingscentrum van het OCMW, IVAGO en de Dienst Feestelijkheden ondergebracht worden.