Nieuws

Stad start met project om hooggeschoolde allochtonen aan baan te helpen

10 november 2011

Op dinsdag 22 november wer d in de Sint-Pietersabdij 'Eminenta' voorgesteld. Een project dat met Europese subsidies werd opgestart en als doel heeft hooggeschoolde allochtonen te begeleiden naar een duurzame job op hun niveau. Maar Eminenta richt zich ook naar bedrijven en HR-verantwoordelijken met het verspreiden van hun vacatures.

Er zijn nog steeds belangrijke verschillen in werkzaamheidgraden tussen hooggeschoolde autochtonen en allochtonen. De werkzaamheidgraad van hooggeschoolde allochtonen van niet-EU-27 nationaliteit is beduidend lager dan die van hooggeschoolde personen van EU-27 nationaliteit: 61,1% tegenover 86,3%. Daar tegenover staat dat het aantal openstaande vacatures op bachelor- of masterniveau blijft stijgen. Van de 17.244 vacatures die VDAB in Gent in oktober 2011 ontving, waren er meer dan 6.000 voor hooggeschoolde profielen, ofwel 36%. In oktober 2010 waren 33% van de vacatures op bachelor- of masterniveau.

Eminenta wil hierop een antwoord bieden.

Eminenta werd ontwikkeld binnen het open partnerschap ‘Gent, Stad in Werking’.

Het project kreeg de steun van het Europees Sociaal Fonds en beoogt een verbetering van de arbeidsmarktpositie van hooggeschoolde allochtonen. Twee medewerkers begeleiden vanuit een loket in werkwinkel Minnemeers, Minnemeers 2, 9000 Gent, hooggeschoolde allochtonen naar een duurzame job op hun niveau. Die begeleiding gaat van het geven van vormingen over oriëntatie op de arbeidsmarkt tot het leren uitbouwen van een netwerk en individuele loopbaanoriëntatie. Maar ook HR-verantwoordelijken en ondernemers met openstaande vacatures op bachelor- en masterniveau kunnen bij de Eminenta-medewerkers terecht.

Ze kunnen de vacatures matchen met hun interne cv-talentenbank, de professionele screening van kandidaten op zich nemen, advies verlenen over selectieprocedures en contactmomenten organiseren met potentiële toekomstige werknemers.

Eminenta treedt dus op als schakel tussen werkgevers en hooggeschoolde allochtone werkzoekenden, in nauwe samenwerking met Gentse partners die werkzaam zijn op het terrein.
Die partners zijn VDAB, Randstad Diversity en Job&Co, maar ook de SERR, UNIZO, VOKA, Jobkanaal, de Integratiedienst, Hogeschool Gent en Universiteit Gent steunen het project. De Stad Gent treedt op als promotor in het project.