Nieuws

Voka feliciteert Stad Gent met bedrijfsvriendelijk beleid

2 maart 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              

Gent is heel wat bedrijfsvriendelijker dan de gemiddelde gemeente in Vlaanderen. Dat blijkt uit een bevraging van Voka die werd gehouden bij de in Gent gevestigde bedrijven. Een pluim voor het stadsbestuur dat ernaar streeft om van Gent een ondernemingsvriendelijke stad te maken. Vandaar dat Voka vrijdag 2 maart de loftrompet blies voor het Gentse stadsbestuur.

 

Met het onderzoek peilde Voka in alle Vlaamse gemeenten naar het oordeel van bedrijven over de bedrijfsvriendelijkheid van de eigen gemeente. Zo konden bedrijven onder meer een oordeel kwijt over het globaal economisch beleid, de fiscale politiek, de beschikbaarheid en prijs van bedrijventerreinen, de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening aan bedrijven en het communicatiebeleid ten opzichte van ondernemingen. De respons van Gentse ondernemingen was ruim voldoende om conclusies te formuleren: 118 ondernemingen vulden de online-vragenlijst in, het hoogste aantal van alle gemeenten.

Uit de resultaten blijkt dat Gent heel wat bedrijfsvriendelijker is dan de gemiddelde gemeente in Vlaanderen. Zowel op het vlak van economisch beleid, de bereikbaarheid, het contact met de stedelijke diensten, de fiscaliteit als de communicatie scoort Gent beter dan het gemiddelde. Het feit dat 85 procent van de Gentse respondenten stellen dat ze zich opnieuw in Gent willen vestigen, is een mooie opsteker. Voka beschouwt Gent dan ook als een bron van inspiratie voor andere steden en gemeenten. 

Het Gentse stadsbestuur doet er al jaren alles aan om in Gent een ondernemingsvriendelijk klimaat te stimuleren. Zo is er ondermeer een doorgedreven startersbeleid, werd het Ondersteuningspunt Ondernemers Gent opgericht om de dienstverlening naar de bedrijven toe te verbeteren, wordt er ingezet op het creëren van bijkomende kwaliteitsvolle ruimte voor bedrijven en kent Gent een gunstige fiscaliteit voor bedrijven.