Nieuws

Gentenaars kunnen vanaf 1 oktober 'Beeldenboek voor dienstenchequewerknemer' kopen in Stadswinkel

25 september 2012

 

Vanaf maandag 1 oktober 2012 kan iedereen die wil het beeldenboek voor de dienstenchequewerknemer aankopen in de Stadswinkel. Dat keurde de Gentse Gemeenteraad maandagavond 24 september goed.
Het beeldenboek werd eind juni gelanceerd in samenwerking met het Gents Platform Dienstencheques om de communicatie tussen een anderstalige poetshulp en de klant te vereenvoudigen. Sindsdien kwamen heel wat vragen binnen van allerlei organisaties, particulieren en andere overheden om zo’n beeldenboek te ontvangen. Het Beeldenboek kost 10 euro.

Op 20 juni 2012, de Dag van de Schoonmaak, lanceerde de Stad Gent in samenwerking met het Gents Platform Dienstencheques het beeldenboek voor de dienstenchequewerknemer. Het beeldenboek is vormgegeven als een kaartspel met daarop verschillende pictogrammen. Het beeldenboek moet de communicatie tussen de dienstenchequeklant en de anderstalige huishoudhulp vergemakkelijken.

 

Sinds de lancering van het beeldenboek liepen al tientallen telefoons binnen bij de Gentse Dienst Werk om extra beeldenboeken of informatie te verkrijgen. Naast heel wat Gentse bedrijven en particulieren namen ook andere overheden en organisaties contact op met de Dienst Werk. Zo wil onder andere de Stad Aalst het beeldenboek inzetten voor haar eigen personeel en toonden ook CVO Mechelen (geven Nederlands aan anderstaligen), Tracé Brussel (equivalent van de Vlaamse werkwinkels) en het OCMW van Wetteren interesse voor het project.

 

Geïnteresseerden kunnen het beeldenboek vanaf maandag 1 oktober 2012 kopen in de Stadswinkel (Belfort, Raadskelder, Botermarkt 17A, 9000 Gent, maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 11.30 uur) aan 10 euro.

 

Het beeldenboek is de eerste fase van een taaltraject dat de Stad Gent opzet voor anderstalige werknemers binnen de dienstenchequesector. De tweede fase start maandag 15 oktober 2012 met de opleiding ‘Proper Nederlands’. Gent telt 66 dienstenschequebedrijven die samen meer dan 6.000 mensen tewerkstellen. De Dienst Werk heeft ieder Gents dienstenchequebedrijf op de hoogte gebracht van dit taaltraject en bezorgde hun alvast een eerste exemplaar van het beeldenboek om mee aan de slag te gaan.

Het integrale taaltraject dat werd opgezet zorgt ervoor dat de integratie van anderstalige werknemers binnen de sector wordt bevorderd.