Nieuws

Virtueel binnenkijken in het Gentse stadhuis

16 mei 2014

Voortaan kan je het Gentse stadhuis bezoeken wanneer je maar wil. Dankzij een virtuele rondleiding krijg je een unieke kijk in enkele historische zalen als het Oostenrijks Salon, de Troonzaal, de Gemeenteraadszaal en de Trouwkapel. De link   http://360.poppr.be/virtualtour/gent/stadhuis laat je toe om via je smartphone, tablet of computer zelf op ontdekking te gaan in het Gentse stadhuis. Klik en bewonder! 

Twee virtuele rondleidingen

Het Gentse stadhuis, waarvan de oudste delen dateren uit de 16e eeuw, is vanaf vandaag virtueel te bezoeken. Er zijn twee virtuele rondleidingen gemaakt die beide geschikt zijn voor zowel een pc, smartphone als tablet.

- Google 360° tour:  Wie in Google de zoekterm ‘stadhuis Gent België’ intikt, vindt naast foto’s van het gebouw nu ook een virtuele rondleiding terug. De tour is ook via Google Maps en de Google+ pagina van het stadhuis te vinden en kan heel gemakkelijk via sociale media gedeeld worden (rechtstreekse URL Google+ pagina:https://plus.google.com/112487851196063468418).

- Hoogkwalitatieve tour met extra mogelijkheden: Deze rondleiding staat opwww.gent.be (rechtstreekse URL tour: http://360.poppr.be/virtualtour/gent/stadhuis). Haarscherpe foto’s laten toe in detail in te zoomen en er zijn een paar interessante extra’s. Zo worden in de verschillende zalen schilderijen of bijzondere details uitgelicht waarbij uitleg wordt gegeven. De burgemeester en schepen Sofie Bracke spreken de bezoeker toe in een filmpje en de informatie over de ruimtes is beschikbaar in 4 talen.

Wat mag de bezoeker verwachten van de hoogkwalitatieve tour van het stadhuis?

De bezoekers worden rondgeleid in de belangrijkste historische zalen. Zijn in beeld gebracht: de inkomhal van het stadhuis, Pacificatiezaal, Kapel van Gedele, Trouwkapel, Oostenrijks Salon, Gemeenteraadszaal en de Troonzaal.

Bezoekers krijgen meteen een zicht op de buitenkant van het stadhuis met een 360°-blik op de directe omgeving. Dit is in beeld gebracht met een hoogtestatief van maar liefst zo’n 18 m hoog.

De bezoeker wordt vervolgens persoonlijk verwelkomd door de burgemeester in de inkomhal van het stadhuis. Van daaruit kan de bezoeker zijn wandeling starten en navigeren van de ene naar de andere ruimte.

Elke ruimte kan de bezoeker in  360° bewonderen en inzoomen waar hij wenst. De hoogkwalitatieve beelden geven een enorme diepte, scherpte en levendigheid van kleuren.

Iedere zaal is voorzien van uitleg; hier en daar kan de bezoeker doorklikken voor verdere detaillering en info. Nagenoeg alle info is voorzien in het Nederlands, Frans, Duits en Engels (filmpjes enkel in het Nederlands); via het taalmenu maakt de bezoeker zijn keuze.

In de Trouwkapel ontmoet de bezoeker ook schepen Sofie Bracke; als ambtenaar van de burgerlijke stand.

Waarom een virtuele tour van het Gentse stadhuis?

‘We zochten een manier om het stadhuis van Gent voor een breed publiek te ontsluiten’, aldus schepen Sofie Bracke. ‘Het stadhuis is immers enkel te bezoeken met een gids en op bepaalde tijdstippen. Ondanks de inspanning om het gebouw zo toegankelijk mogelijk te maken (traplift, loopbrug, assistentie,...) kan voor minder mobiele doelgroepen de drempel toch nog hoog liggen voor een bezoek aan het stadhuis. Het virtueel ontsluiten van het stadhuis biedt hierop een antwoord. Daarnaast hopen we dat ook Gentenaars massaal de virtuele rondleiding gaan ‘sharen’ via sociale media.’

Realisatie

Voor de opnames van de panoramische foto’s en de ontwikkeling van de viewerapplicatie deed de Stad Gent beroep op Poppr, een Gents bedrijf gespecialiseerd in 360° opnames en Google-partnerbedrijf.

Meer virtuele rondleidingen

Naast de tour in het stadhuis, zijn er nog  Gentse virtuele rondleidingen te vinden opwww.gent.be/bezoeken/gentinbeeld .