Nieuws

Oudste Gentenaar Fernande wordt 109

3 december 2015

Op donderdag 3 december werd Fernande De Raeve 109 jaar jaar. Ze is daarmee de oudste levende Gentenaar. 

Fernande was acht jaar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ze woonde aan de Hundelgemsesteenweg en maakte er zware bombardementen mee. Als oorlogswees leerde Fernande al snel alle kneepjes van het runnen van een huishouden. In 1929 ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Emilius met wie ze één dochter en één zoon kreeg. Ze brachten samen gelukkige jaren door in Oostakker aan de ‘Oude Bareel’. Op 86-jarige leeftijd werd haar man ziek en werd hij opgenomen in het ‘Tehuis Sint-Amandus’ dat we vandaag kennen als ‘Het Heiveld’. Na zijn overlijden in 1995 woonde Fernande nog vijf jaar alleen waarna ze, door een verminderd zicht, ging inwonen bij haar dochter en schoonzoon. Met hen bracht ze verschillende zalige vakanties door in de Dordogne in Zuid-Frankrijk. Toen op 96-jarige leeftijd de visuele problemen te groot werden, verhuisde ze net als haar echtgenoot naar rusthuis ‘Het Heiveld’. Haar slecht zicht belemmert haar vaak om deel te nemen aan de activiteiten, maar ze geniet des te meer van een wandeling, even in de zon zitten of een goed glas wijn.

 

Enkele cijfers

Een Gentenaar wordt gemiddeld 79 jaar, een vrouw uit Gent 85. Maar steeds meer Gentenaars bereiken de gezegende leeftijd van 100 jaar of meer.

Gent telt op dit moment 59 eeuwelingen en hun aantal stijgt jaar na jaar. 20 jaar geleden telde onze stad 24 eeuwelingen, tien jaar later waren dat er al 45 en in 2015 wonen er dus net geen 60 eeuwelingen in Gent. Het gaat om 50 vrouwen en slechts 9 mannen. 


‘Ik merk inderdaad dat het aantal eeuwelingen jaar na jaar toeneemt’, aldus Sofie. ‘Maar wat nog meer opvalt is dat de overgrote meerderheid van hen zijn verjaardag in een goede gezondheid kan vieren. De eeuwelingen die ik ontmoet zijn vaak nog erg kwiek, kunnen lang zelfstandig in huis blijven wonen en genieten ook echt van hun dagen.’