Nieuws

Start bouw nieuw crematorium Aalst

14 april 2016

Op donderdag 14 april 2016 starten de werken aan het nieuwe crematorium van Aalst. Het wordt het derde crematorium van IGS Westlede voor Oost-Vlaanderen.  Het nieuwe crematorium komt er nadat de crematoria in Lochristi en Sint-Niklaas stilaan op hun limiet botsen. Als alles volgens plan verloopt, opent het crematorium in de zomer van 2018 de deuren. De bouw ervan zal in totaal 15 miljoen euro kosten.

Nieuw crematorium in Aalst

Aan de Siesegemlaan in Aalst starten op donderdag 14 april 2014 de werken aan een nieuw crematorium. Er wordt een gebouw neergezet van bijna 6.000 m2 waarin verschillende afscheidsruimtes ondergebracht worden maar ook technische ruimtes en lokalen met uitgebreide cateringmogelijkheden. Op termijn zullen hier jaarlijks 3.000 tot 3.500 crematies gebeuren.

Evolutie funerair landschap

IGS Westlede werd op 17 september 1979 opgericht. In dat jaar gebeurden nog geen 5.000 crematies in België of minder dan 5% van het totaal aantal overledenen dat jaar. Tien jaar later, in 1989, was het eerste crematorium in Lochristi een feit. De eerste crematie gebeurde op 22 februari 1989. Die eerste dag waren er 6 crematies en was het een drukte van jewelste in Lochristi.

“Nu zijn dagen van 40 crematies in Lochristi en 24 in Sint-Niklaas geen uitzondering meer”, zegt Sofie als voorzitter van IGS Westlede. “Vorig jaar werden in Lochristi en Sint-Niklaas samen voor het eerst meer dan 10.000 mensen gecremeerd. Momenteel worden 70% van de overleden Oost-Vlamingen gecremeerd, in 1989 was dat nog geen 10%. In 30 jaar tijd veranderde het funeraire landschap dus enorm. We zijn daarom erg tevreden dat nu gestart wordt met de bouw van het nieuwe crematorium in Aalst. In Lochristi en Sint-Niklaas botsen we stilaan op onze limiet en ook het ceramatorium ‘De Witte Bomen” in Frasnes, waarmee we nauw samen werken, is bijna permanent volzet. De nood aan een derde crematorium is dus acuut.”

Deze evolutie is ook in de rest van Vlaanderen te voelen. Zo staan ook nieuwe crematoria gepland in Lommel en Oostende terwijl ook in Evere wordt gebouwd.