Nieuws

Historische kapel op de begraafplaats van Afsnee wordt volledig gerestaureerd via tewerkstellingsproject

9 augustus 2017
Begin augustus 2017 startten de werken aan de kapel op de begraafplaats van Afsnee. De Stad Gent schakelt voor dit project Compaan in, een bedrijf dat via sociale economie werknemers opleidt en tewerkstelt.
 
'We besteden deze legislatuur extra aandacht aan het behoud en herstel van funerair erfgoed, ook op de kleinere begraafplaatsen', aldus Sofie. 'Jaarlijks maken we daarom 15.000 euro vrij voor de restauratie van monumentale graven en kapellen op de kleinere begraafplaatsen. Voor deze restauraties werken we samen met opleidings- en sociale tewerkstellingsprojecten, zoals Compaan.'
Beeldbepalend element in Afsneedorp
Eerder werden door Compaan al historische graven op de begraafplaats van Sint-Denijs-Westrem en Mendonk gerestaureerd.
Vanaf augustus is de bidkapel op de idyllische begraafplaats van Afsnee aan de beurt. De kapel vertoonde ouderdomssporen en was overgroeid met klimop, die bijkomende schade veroorzaakte. Afsneedorp werd in 1996 beschermd als dorpszicht. De kapel is een beeldbepalende element binnen de dorpskern.
De kapel wordt volledig onder handen genomen. De vloer wordt opgekuist, de binnenmuren worden hersteld en opnieuw gekaleid. Het binnendak wordt hersteld en krijgt een behandeling met houtbeschermer. De leistenen aan de buitenkant van het dak krijgen een grondige reinigingsbeurt en het houten gebinte wordt gerestaureerd. Het plaasteren Christusbeeld, het bijhorende kruis en de sokkel worden opgepoetst en hersteld en de buitenmuren worden hersteld waar nodig en opnieuw gevoegd.
 
Compaan

Stad Gent werkt voor de renovatie van monumenten op begraafplaatsen sinds 2015 samen met Compaan. Personen die langdurig werkzoekend zijn, krijgen via Compaan (het vroegere GOCA) de kans om, via het aanleren van een bepaalde kunsttechniek, zich opnieuw te integreren op de arbeidsmarkt.

Sofie Bracke © 2018