Nieuws

Aftelmoment met vuurwerk op oudejaarsnacht

10 juni 2008

Op voorstel van Sofie komt er op oudejaarsavond voor het eerst in Gent een heus aftel-en kusmoment.

 

Sofie's vraag:

 

In september 2007 stelde ik een vraag over de organisatie van een aftelmoment op oudejaarsnacht. Schepen De Clercq antwoordde toen als schepen voor middenstand namens het college dat dit een zeer waardevolle suggestie is maar dat het stadsbestuur de organisatorische en financiële aspecten moest onderzoeken.
 
 
Daarom kon ook nog niet worden ingegaan op mijn vragen naar locatie en timing. In de nieuwsarme kerstperiode pikte de pers de idee rond een aftelmoment met vuurwerk op oudejaar op. U gaf als Schepen voor Feestelijkheden in een interview aan dringend werk te willen maken van één en ander zodat dit zo snel mogelijk (oudejaar 2008 – 2009) kon worden georganiseerd. Mijn voorstel is vandaag 10 maanden oud en staan we op een zestal maanden van oudejaarsnacht. Ik had daarom graag geweten wat de stand van zaken in dit dossier is.

 

Komt er in de komende eindejaarsperiode een ‘aftelmoment met vuurwerk’ op oudejaarsnacht?
Waar zal dit plaatsvinden?
Hoe zal één en ander worden georganiseerd?
Welke is de budgettaire impact van deze organisatie?

 

 

Het antwoord van Schepen Decaluwé

 

Het is inderdaad zo dat uw vraag tien maanden oud is. Het voorstel dat wij moeten uitwerken daarop ga ik nu iets meer genuanceerder antwoorden in die zin ik denk dat heel velen vanuit de Stad ook vanuit de sector van handelszaken en van toerisme en dergelijke meer absoluut vragende partij zijn dat er een soort aftel- en kus- en champagnemoment zou gebeuren op 31 december om 12 uur. Dat is een heel rechtmatige vraag die wordt gesteld, het gebeurt ook in vele andere steden. En waarom gebeurt dit nu niet in Gent is de vraag?

 

In principe zeg ik we gaan dat proberen.

Het punt is dan van wat gaan we dan doen in Gent? Gaan we hier ook een vuurwerkje afsteken zoals het overal is of zijn we weer een beetje op zijn Gents en gaan we eventueel iets anders zoeken? Kunnen we een andere formule zoeken? Kunnen we iets anders brengen en dergelijke meer.

 

Er zijn gesprekken rond gevoerd en in de maand maart is daar ook aan gedacht maar op dat moment was er ook nog een andere piste die liep zo van komt er eventueel een lichtevenement in Gent? Gaat dit dan rond de oudejaarsperiode zijn of niet, enzovoort, en daarom heeft u een klein beetje gewacht van kijk wat zouden we nu best doen?

 

We zijn al zover dat we denken dat de beste plaats de site van de Korenlei of de Graslei zou zijn. Welk concept? Een vuurwerk. We hebben het eens nagekeken en dan bots je op een aantal gegevens zoals bijvoorbeeld De Lijn die op oudejaarsavond de Sint-Michielshelling liever niet afgesloten ziet wat gebeurt voor het vuurwerk bij OdeGand waarbij de veiligheidsdiensten een vuurwerk op een andere plaats moeilijker zien zitten, enzovoort. Bovendien is er dan ook weer heel het logistieke apparaat dat moet worden opgezet en het personeel en we hebben daarnet al een beetje de problematiek van het personeel van de Dienst Feestelijkheden aangeraakt. Dat is dus nogmaals een extra bijkomende belasting, enzovoort.

 

We zijn momenteel aan het zoeken, er is in de begroting 20.000 euro voorzien en we zijn nu aan het kijken wat we kunnen organiseren. De bedoeling is er absoluut nog, wat het precies wordt weten we nog niet. De beste locatie in onze ogen zou zijn Graslei/Korenlei omdat in die periode toch wel én toeristen én uitgaanders – als ik het zo mag zeggen - toch eerder in die sector van de stad zich ophouden.

 

We hebben daarover de laatste weken nog eens gesproken en ik hoop in september of in oktober te kunnen zeggen wat er komt op oudejaarsavond.