Nieuws

Veegbeurt fietspaden

8 september 2008

Sofie stelde in de commissie openbare werken van september een vraag over extra onderhoud voor de Gentse fietspaden.

 

Sofie's vraag:

 

In opdracht van de Vlaamse Regering werden sinds begin augustus meer dan 5000 km fietspad langs gewestwegen schoongeveegd. Daarnaast werd een oproep gedaan aan steden en gemeenten om ook hun fietspaden een extra schoonmaakbeurt te geven. Een goed initiatief.
 
 
Graag had ik geweten welke fietspaden langs gewestwegen een extra schoonmaakbeurt kregen? Werd de stad om advies gevraagd zodat die fietspaden die er het slechts bij lagen konden worden aangepakt?

 

Ging of gaat onze stad in op de oproep om ook onze fietspaden bij het begin van het nieuwe schooljaar een veegbeurt te geven? Indien ja, om welke fietspaden gaat het en welke timing wordt daarbij gehanteerd? Indien niet, welke zijn hierbij de overwegingen en welke alternatieven worden eventueel naar voor geschoven?

 

 

Het antwoord van Schepen De Regge:

 

 

Schepen Martine De Regge antwoordt dat de Stad niet is ingegaan op die oproep en dit ook niet officieel gevraagd werd aan de betrokken stadsdiensten.


De Stad probeert de fietspaden zo goed mogelijk te onderhouden. Dit gebeurt niet éénmaal per jaar maar het héle jaar door. Het IKZ-systeem registreert de meldingen en de diensten beantwoorden hieraan binnen de kortst mogelijke tijd, zeker ook om de veiligheid te garanderen. Bovendien is er ook de afspraak met IVAGO dat het mee instaat voor het onderhoud van het fietsennetwerk. Er werd reeds een test gedaan en zij zullen de fietspaden mee opnemen in hun veegbeurten.


De schepen benadrukt het uitgangspunt dat een regelmatiger onderhoud van de fietspaden veel efficiënter is dan éénmalige grote acties.