Nieuws

Kinderopvang bij voorkeur voor werkende ouders

23 september 2008

Tijdens de gemeenteraad van 23 september kwam Sofie tussen inzake kinderopvang.

 

Sofie's interpellatie:

 

Mijnheer de voorzitter,
Waarde Collega’s,

 

Het standpunt dat ik heb vertolkt in het opiniestuk waarvan sprake in beide interpellaties is niets nieuws onder de zon. Reeds in de commissie van mei heb ik de bevoegde schepen de vraag gesteld of het stadsbestuur bereid is te onderzoeken of de mogelijkheid bestaat om de schaarse kinderopvangplaatsen bij voorkeur te reserveren voor die gezinnen die er het meest nood aan hebben omdat beide ouders uit werken gaan. Dit naar analogie van de oplossing die de stad Antwerpen naar voor schuift.

 

De Open Vld-fractie vindt het immers van cruciaal belang dat het signaal wordt gegeven dat in onze samenleving en in onze stad werken loont en dat werkende ouders en jonge gezinnen door onze stad maximaal worden ondersteund. Ik heb deze stelling nogmaals willen onderlijnen door te reageren op een persbericht waarin de concrete situatie van een Gents gezin geschetst wordt die met deze problematiek worstelt. Dat in een dergelijk opiniestuk de zaken nogal scherp worden gesteld en dat daarbij niet altijd alle nuances aan bod komen die een dergelijk complex debat behoeft, is evident. Dat de oppositie vervolgens bijzonder geïnteresseerd is in het feit of er nu al dan niet een haar in de boter zit tussen de meerderheidsfracties, is wellicht even vanzelfsprekend.

 

Wat zijn nu de nuances in dit debat?
Vooreerst heeft Schepen Coddens reeds meerdere malen aangegeven dat Gent niet voor een eenzijdig beleid kiest. Vandaag wordt ongeveer de helft van de plaatsen in een kinderopvanginitiatief voorbehouden voor de bewoners uit de wijk of deelgemeente waar het kinderdagverblijf gelegen is. De stad Gent streeft naar kinderdagverblijven die zogenaamde “in de buurt geïntegreerde voorzieningen” zijn m.a.w. zij vormen als het ware de weerspiegeling van de sociaal-culturele samenstelling van de wijk. Het beleid inzake kinderopvang in Gent is een én-én beleid: er wordt gefocust op zowel het economische, sociale en pedagogische aspect van kinderopvang. Dit is het beleid dat deze gemeenteraad heeft goedgekeurd en waar wij als meerderheidsfractie uiteraard achterstaan.

 

Wij zijn er tevens van overtuigd dat het stadsbestuur alles in het werk stelt om het probleem inzake kinderopvang in Gent te bestijden. Want er is wel degelijk een probleem in deze stad inzake kinderopvang. Het Lokaal Overlegplatform Kinderopvang raamt dit tekort vandaag op ongeveer 700 plaatsen. De tekorten doen zich bovendien scherper voor in bepaalde buurten. Onze fractie is dan ook tevreden met de mededeling dat voor de betreffende wijk aan de Dampoort een oplossing zal worden geboden tegen 2011.

 

Het tekort aan kinderopvangplaatsen is geen uniek Gents fenomeen, maar wel degelijk een Vlaams probleem. Onze fractie beseft terdege dat het in eerste instantie de Vlaamse overheid is die dringend oplossingen moet aanreiken in de vorm van meer financiële middelen voor deze sector.

De Open Vld-fractie wil geen afbreuk doen aan bepaalde criteria die vandaag bestaan op het vlak van kinderopvang in Gent en die bedoeld zijn om ook ouders die actief naar werk zoeken alle kansen te geven. Wij stellen alleen vast dat vandaag heel wat mensen worstelen met het vinden van kinderopvang en daar zijn vele gezinnen bij waar de ouders werken. Ook voor hen is het vinden van kinderopvang hoogst noodzakelijk want zij zijn de motor van onze economie. 

 

In die zin, collega’s, zal onze fractie blijven ijveren voor een krachtdadige aanpak van de problematiek van de kinderopvang. Wij willen ook verder onderzoeken in welke mate werkende ouders daarbij maximaal kunnen worden ondersteund. We zullen de resultaten van het gewijzigde Antwerpse beleid inzake kinderopvang afwachten en ten gepaste tijde verder het debat voeren in de commissie onderwijs en in deze gemeenteraad.


Ik dank u.