Nieuws

Zuivelcentrum Baarle - Drongen

20 oktober 2008

 

Sofie peilde tijdens de gemeenteraad van oktober naar de stadsplannen met het zuivelcentrum Baarle - Drongen.

 

Sofie's vraag:

 

Begin augustus verscheen in de pers het bericht dat de stad Gent interesse heeft om het Zuivelcentrum in Baarle-Drongen te kopen. Dat sloot eind juni de deuren omdat het Vlaamse Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam) de subsidiekring stopzette. Het gebouw zelf is eigendom van de provincie. Die zoekt nu een koper en de stad Gent is geïnteresseerd. Het gebouw zou een geschikte locatie kunnen zijn voor het bloeiende verenigingsleven in Drongen. Naar verluidt zou de stad een onderzoek gestart zijn.


- Zijn de plannen tot aankoop van het zuivelcentrum al een stuk concreter?
- Welke concrete plannen heeft men met het zuivelcentrum?
- Wat is de timing van één en ander?

 

 

Het antwoord van Schepen Peeters

 

U weet dat melk de witte motor is en in deze zal die ook de motor van de stad doen branden. We zijn inderdaad een tijdje geleden, ik denk een week of drie geleden, eens gaan kijken in dat gebouw, in het Zuivelcentrum. Dat staat structureel goed. Het is zeer goed onderhouden, dat moet je onze vrienden van de Provincie nageven, zij onderhouden hun patrimonium eigenlijk zeer goed. Dat betekent dat het quasi instapklaar is. Er is daar ook een grote parking voorzien, het ligt midden in het centrum van Baarle. Dus er zijn daar wel wat mogelijkheden. Eigenlijk vrij veel mogelijkheden.

 

Je kan daar iets doen voor de senioren, zowel vanuit het OCMW als vanuit de Stad – clubhuis, lokaal dienstencentrumsysteem. Je kan daar een stuk gebruiken als polyvalente zaal. Dat kan natuurlijk ook een gemengd gebruik zijn voor de verenigingen. Er is daar plek om het bibliotheekfiliaal dat nu toch wel bijzonder ongelukkig gehuisvest is en ook niet toegankelijk is voor personen met een handicap, om dat daar te steken, want het is allemaal platvloers daar in het zuivelcentrum. En zelfs een mogelijkheid is er om de tafeltennisclub die momenteel ook in de school zit maar daar ook een beetje benepen zit, om daar zelfs te kijken of we ze niet permanent een plek kunnen geven om hun tafels open te plooien en die permanent te laten staan.

 

Dus er is daar echt wel heel wat mogelijk. We hebben zo al eens op het eerste zicht gekeken, de verbouwingen die moeten gebeuren zijn vrij miniem.

 

Onze diensten zijn nu aan het kijken samen met de Provincie om dat gebouw te kunnen overnemen en aan te kopen. Uiteraard mits een motivering van de Provincie geen openbare verkoop omdat wij er ook een bestemming van openbaar nut aan geven. We kunnen zelfs in de voortuin nog een petanque terreintje aanleggen. Allé ja, er kan daar dus heel wat.

 
De kredieten. Er is alvast een krediet ingeschreven op het budget 2009 dat in november zal worden ingediend in de gemeenteraad, dus we kunnen daar al mee vooruit. Mochten er nog aanvullende kredieten nodig zijn, dan kunnen we bij de budgetwijziging dat nog altijd doen.

 

Dus we gaan daar echt mee vooruit.

 

 

De heer Daniel Termont, burgemeester

De schepen heeft in zijn betoog bedoeld dat het allemaal gelijkvloers is. Dat er soms platvloers gesproken wordt in dat Zuivelcentrum, dat was wel het geval misschien, maar hij bedoelt wel gelijkvloers.