Nieuws

Aftelmoment op oudejaar (4)

14 april 2009

Vraag van Sofie in verband met aftelmoment oudejaar

 

Dit jaar werd nieuwjaar voor de eerste maal ingezet met vuurwerk in de Gentse binnenstad. Het werd geen klassiek vuurwerk. Op de Gras- en Korenlei werd om middernacht een spektakel georganiseerd dat zich vooral op het water en ook deels op de kade afspeelde. Achteraf werd dit evenement op gemengde gevoelens onthaald. Ik zou er in elk geval wel sterk voor willen pleiten om het evenement te behouden, maar misschien moeten het concept en de locatie herbekeken worden. en er misschien zelfs wat meer geld voor uit te trekken.

 

Mijn vragen aan het stadsbestuur zijn de volgende:
Heeft er al een evaluatie plaatsgevonden van dit evenement? Zo ja, welke conclusies werden hieruit getrokken?

Is het stadsbestuur bereid het concept en de locatie te herbekijken en, indien nodig, voor dit evenement meer financiële middelen te voorzien?


Antwoord Schepen Decaluwe

 

Op de commissie van 13 januari 2009 naar aanleiding van de vraag van collega Matthys, werden enkele persoonlijke elementen ter evaluatie meegedeeld. Eén conclusie hebben we toen samen getrokken: er is in Gent een draagvlak voor de organisatie van een evenement op oudejaarsavond.

 

De Dienst Feestelijkheden heeft, als coördinerende dienst, begin februari een eigen evaluatie opgemaakt. Op basis hiervan en rekening houdend met de evaluatieverslagen van alle andere betrokken actoren - dus vanzelfsprekend ook met politie en brandweer - heeft op dinsdag 21 april (volgende week dinsdag) een evaluerend overleg plaats. Rekening houdend met de conclusies van dit overleg zal er door de Dienst Feestelijkheden een concept voor eindejaar 2009 worden uitgewerkt. De vraag om in dit concept ook een sterk aftelmoment op te nemen wil ik graag steunen.

 

De locatie vormen twee belangrijke aspecten in de evaluatie.
De site Graslei-Korenlei heeft onmiskenbaar bijzondere charmes en uit de ervaring van Ode Gand weten we dat een vuurwerk daar tot de mogelijkheden behoort. Ik zou het jammer vinden moesten we door omstandigheden gedwongen worden deze bijzondere locatie te verlaten.

Over het particulier vuurwerk dat ook tijdens het stedelijk evenement werd afgeschoten moeten we nadenken over het toestaan op oudejaar van het afsteken van particulier vuurwerk in de evenementenzone.

 

Schepen Decaluwe voegt verder toe dat het budget voldoende was om een artistiek hoogstaand en geslaagd eindejaarsevenement te organiseren. Het waren vooral de omstandigheden – zoals het laattijdig aanpassen van het originele concept op uitdrukkelijke vraag van de Brandweer - die bij de vorige editie tegen zaten waardoor misschien de indruk werd gewekt dat er niet genoeg was geïnvesteerd.

 

 

Raadslid Bracke vraagt om spontaan op de hoogte gehouden te worden.

 

 

Schepen Decaluwe zal dit doen van zodra de diensten met een voorstel komen.