Nieuws

Stand van zaken zelfstandige initiatieven voor kinderopvang

27 april 2009

Sofie luisterde met aandacht naar de vraag én het antwoord van collega's Reynebeau en Coddens over zelfstandige kinderopvang in Gent.

 

Vraag van collega Reynebeau

 

Ik weet dat de stad Gent heel wat initiatieven neemt om het tekort aan kinderopvang in onze stad weg te werken. Vorig jaar heeft u voor het eerst ook zelfstandige initiatieven voor kinderopvang ondersteund.

 

Wordt dit initiatief dit jaar herhaald?

Zoja, hebben we zicht op de respons?

 

  

 

Antwoord van Schepen Coddens


Het is inderdaad zo dat vorig jaar voor de eerste keer die premie werd uitgevaardigd. Het is zo, er waren twee premies die werden uitgevaardigd. Een eerste voor elke nieuwe kindplaats die gerealiseerd werd ter waarde van 400 euro per kindplaats. Ten tweede voor initiatieven die vijf jaar bestaan en die een herinvestering wilden doen. Dit om inderdaad de duurzaamheid van kinderopvang te bestendigen, omdat inderdaad na vijf jaar initiatieven toch wel een duwtje in de rug verdienden.

 

Het is zo, dat was een groot succes en dit jaar, dat is eigenlijk bijna vers van de pers, kan ik u zeggen dat het opnieuw een groot succes is. Het is zo dat de oproep die we gelanceerd hebben dat er vier ondernemers goed zullen zijn voor 59 extra plaatsen binnen de zelfstandige sector. Dat zijn vier initiatieven: 1 uit Oostakker, 2 uit Gentbrugge en 1 uit Sint-Denijs-Westrem en in totaal als de gemeenteraad dit normaal gezien binnen een maand of twee zal goedkeuren, dan zal er 23.600 euro worden gegeven aan die vier initiatieven. Dus aan 59 plaatsen.

 

Het is ook zo dat we vier dossiers hebben binnengekregen voor een herinvesteringspremie. Het betreft hier een initiatief uit Sint-Kruis-Winkel, uit Oostakker, uit Gent en uit Ledeberg. En die vier initiatieven aan 200 euro per plaats zouden samen 15.200 euro krijgen. Dus in die zin, dat zijn 76 plaatsen die we daar ook mee ondersteunen. Dus ik denk dat we daar als stad Gent ook naar de zelfstandige sector een extra inspanning doen.

 

Voor de volledigheid wil ik er u op wijzen dat er twee dossiers niet ontvankelijk werden verklaard omdat er één initiatief vorig jaar al een premie gehad heeft en een tweede initiatief eigenlijk al op een andere manier gesubsidieerd werd en we geen dubbele subsidiëring willen doen.