Nieuws

5 jaar Beroepenhuis

5 maart 2010

Het Beroepenhuis, gevestigd in de Doornzelestraat, bestaat 5 jaar. Dit wordt in de kijker geplaatst met een lustrumviering op vrijdag 5 maart. Op 4 maart 2005 gingen de deuren voor het eerst open. De drijvende kracht achter dit ambitieuze project was Gent, stad in werking. Sofie Bracke , schepen van Innovatie en Werk , maakt van deze gelegenheid dan ook graag gebruik om het belang van het Beroepenhuis te onderstrepen. 

Sofie Bracke benadrukt dat er een duidelijke link is tussen laaggeschooldheid (geen diploma) en minder kansen op de arbeidsmarkt (werkloosheid). Verkeerdestudie- en beroepskeuze, gebrek aan kansen op competentieontwikkeling tijdens het leertraject en onvoldoende ondersteuning bij de overgang van school naar werk kunnen leiden tot laaggeschooldheid en/of die bestendigen. Het beroepenhuis speelt een belangrijke rol in het voorzien van  en vlotte overgang van school naar werk. 

In het Beroepenhuis ontdekken jongeren tussen 11 en 14 jaar een waaier van beroepen en informatie over studierichtingen. Vooral de technische en praktisch uitvoerende beroepen staan in dekijker. Zo worden tieners, ouders en leerkrachten geholpen bij het maken van een bewuste studie- of beroepskeuze. Met doedagen, evenementen, projecten en bedrijfsbezoeken werden al meer dan 15.000 mensen bereikt en meer dan 27.000 jongeren kwamen al eens langs in het Beroepenhuis. 

Ondertussen is duidelijk geworden dat het Beroepenhuis een enorm succes is!

Op de lustrumviering worden dan ook heel wat aanwezigen uit het socio-economische weefsel in Vlaanderen verwacht: sociale partners, sectoren, onderwijs en arbeidsmarktintermediairen.  Er zal ook stilgestaan worden bij de rol van de Stad en Gent, stad in werking .